składniki:
0,5kg bezów
800ml śmietany kremówki 36%
4 Śnieżki [na mleko]
4 duże lody Calipso [smak jaki lubisz (:]
Kremówkę ubijamy ze Śnieżkami [w proszku, nie wyrabiamy ich wcześniej]. Jeżeli masa będzie sztywna ubijamy ją z lodami. Na tortownicy wykładami warstwami bezy na przemian z masą lodową. Całość wrzucamy do zamrażarki na jakiś czas, gdyż najlepszy jest mocno schłodzony.
Można dorzucić do tego owoce, jednak lepsze będą chyba w świeżej postaci jako dodatek, bo zmrożone nie zdają egzaminu. Chyba, że ktoś lubi (;
Smacznego!
jak to ubijamy ją z lodami? kroimy je wcześniej czy zmiękczamy? czy co? :)
OdpowiedzUsuńnajlepiej odrobinę rozmiękczyć, tj jakiś czas przed zrobieniem tortu potrzymać je po prostu w lodówce.
Usuńooo pychotka :)
OdpowiedzUsuńco to jest to czerwone?:)
OdpowiedzUsuńzamrożone truskawki (;
Usuńdlatego wspomniałam o owocach (:
1. czy bezy mają być kupne czy własno-robione
OdpowiedzUsuń2. czy zamiast śnieżki może być żelatyna (bardzo nie lubie jej smaku)
Jagoda :)
1. kupione na pewno są bardziej kruche i równe więc takowe polecam.
Usuń2. co do żelatyny to nie wiem czy to dobry pomysł, bo śnieżka dodaje objętości i doskonale łączy się z lodami na jednolitą masę.żelatyna ma chyba odrobinę inne zastosowanie. poza tym przy połączeniu śmietany z lodami dominuje smak lodów, także bez obawy (:
Moosiu, ile mniej więcej w ml/g tych lodów?
OdpowiedzUsuńduże lody Calypso mają po 250g, zatem wyjdzie 1kg lodów (:
Usuńale jak takie cos powownie wrzucic do zamrażarki... przeciez rozmroznone/na wpół rozmrożone lody nie można powtornie zamrazać, bo można się powaznie zatruć :/
OdpowiedzUsuńa przepis wydaje się pyszny:)