niedziela, 13 maja 2012

tort lodowo-bezowy.

Lubię wracać do smaków dzieciństwa. Taki właśnie zaserwowała mi ostatnio mama, tworząc smakowity torcik lodowo-bezowy. Na zbliżające się wielkimi krokami gorące dni idealnie orzeźwia i głaszcze każdy kubeczek smakowy, a przygotowanie go zajmuje naprawdę chwilę!



składniki:
0,5kg bezów
800ml śmietany kremówki 36%
4 Śnieżki [na mleko]
4 duże lody Calipso [smak jaki lubisz (:]


Kremówkę ubijamy ze Śnieżkami [w proszku, nie wyrabiamy ich wcześniej]. Jeżeli masa będzie sztywna ubijamy ją z lodami. Na tortownicy wykładami warstwami bezy na przemian z masą lodową. Całość wrzucamy do zamrażarki na jakiś czas, gdyż najlepszy jest mocno schłodzony.
Można dorzucić do tego owoce, jednak lepsze będą chyba w świeżej postaci jako dodatek, bo zmrożone nie zdają egzaminu. Chyba, że ktoś lubi (;

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. jak to ubijamy ją z lodami? kroimy je wcześniej czy zmiękczamy? czy co? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepiej odrobinę rozmiękczyć, tj jakiś czas przed zrobieniem tortu potrzymać je po prostu w lodówce.

      Usuń
  2. co to jest to czerwone?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamrożone truskawki (;
      dlatego wspomniałam o owocach (:

      Usuń
  3. 1. czy bezy mają być kupne czy własno-robione
    2. czy zamiast śnieżki może być żelatyna (bardzo nie lubie jej smaku)

    Jagoda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1. kupione na pewno są bardziej kruche i równe więc takowe polecam.
      2. co do żelatyny to nie wiem czy to dobry pomysł, bo śnieżka dodaje objętości i doskonale łączy się z lodami na jednolitą masę.żelatyna ma chyba odrobinę inne zastosowanie. poza tym przy połączeniu śmietany z lodami dominuje smak lodów, także bez obawy (:

      Usuń
  4. Moosiu, ile mniej więcej w ml/g tych lodów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. duże lody Calypso mają po 250g, zatem wyjdzie 1kg lodów (:

      Usuń
  5. ale jak takie cos powownie wrzucic do zamrażarki... przeciez rozmroznone/na wpół rozmrożone lody nie można powtornie zamrazać, bo można się powaznie zatruć :/

    a przepis wydaje się pyszny:)

    OdpowiedzUsuń