poniedziałek, 5 sierpnia 2013

sernik jagodowy.

Miesiąc polowania na jagody i w końcu jest! Przecudnej urody orzeźwiający sernik, który wręcz rozpływa się w ustach. Przepis wynaleziony w książeczce Gotuj krok po kroku, zdecydowanie zagości co sezon w moim domu, zaraz obok Pavlowej i nieśmiertelnych tart.



składniki
250g herbatników kakaowych
100g masła
4 jajka
1kg twarogu sernikowego
250g cukru kryształ
1 i 0,5 opakowania cukru wanilinowego
2 i 0,5 łyżki mąki
300g jagód
1 łyżka soku z cytryny
330g śmietanki 18%
2 i 0,5 łyżki cukru pudru


Herbatniki rozdrabniamy [np. za pomocą wałka bądź melaksera] i przesypujemy do miski. Rozpuszczone masło wlewamy do ciastek i mieszamy dokładnie.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, następnie ciasteczkową masą wyklejamy dno oraz bok formy. Wstawiamy tortownicę do lodówki na ok 30 min.

Twaróg sernikowy przekładamy do miski. Miksujemy dodając po kolei cukier kryształ, 1 opakowanie cukru wanilinowego, mąkę, sok z cytryny oraz jagody. Po połączeniu składników wbijamy kolejno jajka, cały czas miksując. Masę serową wykładamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Ciasto pieczemy 1 godzinę w temp. 180 stopni.


Schłodzoną śmietanę wlewamy do miski, dodajemy cukier puder oraz 0,5 opakowania cukru wanilinowego, miksujemy na najwyższych obrotach do momentu połączenia wszystkich składników. Tak przygotowaną polecę odstawiamy w chłodne miejsce.

Po godzinie pieczenia wykładamy równomiernie na sernik polewę śmietankową oraz pieczemy jeszcze 10 min.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie chłodzimy je w lodówce jeszcze przez dobrych kilka godzin.


Smacznego (:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz