Jak wiadomo kladdkaka, czyli po prostu ciasto czekoladowe, jest tutaj na liście najbardziej tradycyjnych słodkości. W jednej z przepisowych gazetek lokalnej sieci spożywczej znalazłam jego szafranową wariację. I już wiem, że będę do tego przepisu wracać (:
składniki
100g masła
0,5g szafranu
100g białej czekolady
2 jajka
100g cukru
ok 120g mąki
tłuszcz do wysmarowania formy
W rondelku topimy masło. Zdejmujemy masło z ognia, dodajemy do niego bardzo drobno pokrojoną czekoladę oraz szafran, mieszamy intensywnie do rozpuszczenia czekolady. W osobnej misce mieszamy jajka z cukrem, dodajemy do tego masło z czekoladą i szafranem, mieszamy. Na sam koniec dodajemy mąkę i wszystko doprowadzamy do jednolitej masy. Wylewamy wszystko do nasmarowanej tłuszczem formy tortownicy.
Pysznie smakuje z malinami bądź żurawiną, we wszelakiej postaci (:
U mnie ciasto wyszło nieco bardziej zwarte, bo podsuszyłam je w stygnącym piekarniku. Jednak konsystencja kladdkaki w środku powinna być nieco bardziej "mokra", czasem nawet odrobinę płynna (:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz