środa, 21 grudnia 2016

rozgrzewający napój jabłkowo-rumowy.


Z radością zaczynam pochłaniać szwedzkie klasyczne przepisy, jak i różne wariacje na ich temat. Z miłości do jabłek pod wszelką postacią nie mogłam oprzeć się temu przepisowi na rozgrzewający napój, w smaku przypominający ten z jabłecznika. Przepis, jak jak lubimy, szalenie szybki! Klasycznie, z mocą grudniowych przypraw, cieszący brzuszki, również z opcją procentową (:




składniki
600ml äpplemust bądź po prostu soku z jabłek (tego najprawdziwszego 100%, bądź własnoręcznie wyciśniętego)
2 łyżeczki soku z limonki
4 łyżeczki cukru czcinowego
2 gwiazdki anyżowe
2 laski cynamonu
6 łyżek ciemnego rumu (opcjonalnie)
1 jabłko pokrojone na ćwiartki (bądź nieco cieniej)

+ extra laski cynamonu do dekoracji


Sok jabłkowy, sok z limonki oraz cukier mieszamy razem w garnuszku. Dodajemy laski cynamonu oraz anyż, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 2-3 minut.


Po zdjęciu z ognia dodajemy rum, mieszamy dokładnie i napój jest gotowy do podania. Pić najlepiej jeszcze ciepły, do szklaneczek można dodac kawałki jabłek, laski cynamonu oraz anyżu. Niezwykle rozgrzewający wariant na chłodne dni! (:


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz