wtorek, 21 lutego 2012

banany z czekoladą smażone w papierze ryżowym.

Uwielbiam banany we wszelkiej postaci. Kiedy usłyszałam, że można je wpakować również do papieru ryżowego, nie omieszkałam tego spróbować. Deser błyskawiczny, słodki, smaczny. Uwielbiam połączenie chrupkiego wysmażonego papieru ryżowego z rozpływającym się wnętrzem. I jeśli ktoś jeszcze śmie twierdzić, że czekolada nie poprawia nastroju, niechże sam spróbuje jej w tej postaci (:



składniki:
kilka arkuszy papieru ryżowego
dojrzały banan bądź dwa
kilka kostek czekolady
woda
olej


Papier ryżowy namoczyć wodą według instrukcji z opakowania tak, aby papier był elastyczny. Banany przekroić wzdłuż, a każdą jego połowę podzielić jeszcze na dwie/trzy części [w zależności od wielkości banana]. Kawałek banana układamy na brzegu papieru ryżowego, na niego kładziemy kostkę bądź dwie czekolady i zawijamy również według instrukcji z opakowania. I tak czynimy z każdym kolejnym bananowym kawałkiem. Smażymy je z każdej strony na głębokim oleju aż do zrumienienia.Ciepłe są najsmaczniejsze!

Niewiele trzeba by się uśmiechnąć (:

3 komentarze:

  1. o mamo! musze musze to zrobić <33333

    OdpowiedzUsuń
  2. mMm muszą być pyszne ja jadłam też banany z czekoladą w środku , ale to było tak ze banana przekrajało się na pół ale tak nie do końca zeby z tyłu czekolada się nie wylewała i kilka kostek czekolady się tam wkładało zawijało w folię aluminiowa i na grilla ! pyszne też są .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oooj tak, w tej grillowanej formie też są świetne (:

      Usuń