piątek, 30 marca 2012

quesadillas.

Ostatnie dni upływają nam pod znakiem skandynawskomeksykańskim. Wraz z Julką, po pełnym wrażeń dniu i jej zsopockiej inspiracji postanowiłyśmy uczcić nasz rzadko spotykany, wspólny wieczór odrobiną Meksyku. A jako, że póki co zasładzaliśmy się tu, podzielę się z Wami w końcu słonym przepisem, który, dzięki Julce, również zagości w mojej książce kucharskiej (:




składniki:
placki pszenne tortilla
pierś z kurczaka
ser żółty
kapusta pekińska
pomidory
ogórek konserwowy lub świeży
kukurydza
oliwa
ketchup
majonez
przyprawa kebab-gyros
czosnek granulowany
oregano




Tworzymy sos z ketchupu, majonezu oraz przyprawy kebab-gyros. Kurczaka kroimy na małe części, nacieramy porządnie solą, pieprzem, czosnkiem, oregano, przyprawą kebab-gyros oraz oliwą, smażymy na patelni. Na jednym placku tortilli rozsmarowujemy nasz sos, kładziemy poszatkowaną kapustę, trochę pokrojonego w kostkę pomidora, ogórka, kukurydzy, kilka kawałków kurczaka, na samą górą dajemy dużą ilość pokrojonego w paski sera. Tak przygotowane nadzienie zamykamy drugim plackiem tortilli.
Można też je przygotować w mniejszych porcjach, na połowie każdego placka.
Piekarnik rozgrzewamy do ok 220C, wstawiamy quesadillas na kilka minut do momentu roztopienia się sera. 





Smacznego! (:

12 komentarzy:

  1. w którym momencie dodajemy czosnek granulowany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w momencie nacierania kurczaka! pominęłam, wybaczcie (:

      Usuń
  2. mniam. koniecznie wypróbuje : )

    OdpowiedzUsuń
  3. mniaaaam ;p
    muszę koniecznie wypróbować ten przepis :)
    jesteś genialna :) pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepis akurat jest Weimarskiej, nie mój. ja tylko sprytnie dzielę się tą dobrocią (:

      Usuń
  4. omomomomomom ! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Weimarska w sensie, nie zaden.. anonimowy !

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale narobiłaś smaku:) Do pełnego meksyky jeszcze fasoli bym dodał:)

    OdpowiedzUsuń
  7. czy ja Cię nie widziałam, hm, gdzieś na facebooku M. Strelau ;>?

    OdpowiedzUsuń
  8. czy kurczaka wcześniej smażymy? czy tylko nacieramy i robi się w piekarniku z całą resztą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie smażymy go wcześniej, gdyż w piekarniku ma siedzieć dosłownie chwilę, do roztopienia sera.

      Usuń