wtorek, 22 stycznia 2013

ciasteczka kokosowe.

We wtorkowy wieczór, kiedy na dworze grubo na minusie, śniegu po pachy, do sklepu daleko, a ma się chęć na małe co nieco, włącza się diy na bazie 'coś z niczego'. Moje prawie pierwsze pichcenie w moim nowym świecie. Będzie tego zdecydowanie więcej, ale to dopiero za jakiś czas (:  Póki co szybkie, proste, niewymagające ciasteczka kokosowe, wyjściowo z przepisu pochodzącego z książki Teresy Cichowicz - Porady Kuchnia skandynawska, odrobinę zmodyfikowany przeze mnie.


składniki:
2 jajka
filiżanka cukru
50g masła lub margaryny
200g wiórków kokosowych
odrobina mąki
szczypta proszku do pieczenia


Tłuszcz roztapiamy i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, powoli dodajemy ostudzone masło oraz wiórki kokosowe. Formujemy w kulki, dodając w międzyczasie proszek do pieczenia i mąkę (w zasadzie 'na oko', tak, żeby kulki były zwarte). Rozkładamy na blaszce posmarowanej tłuszczem bądź wyłożonej pergaminem, w odstępach ok 5 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, ok 10 minut, aż do zrumienienia.
Ja swoje wolałam w postaci normalnych, prawie okrągłych ciasteczek, jednak kulki również wychodzą smaczne (: 


9 komentarzy:

  1. O nie nie nie Kochana, nie możesz napisać, że mąki 'na oko', bo ja wysadzę dom w powietrze, jak zacznę mierzyć tak bez żadnych konkretnych wytycznych :D

    Dawaj proporcje mąki, jutro lecę po wiórki kokosowe i ROBIĘ CIASTECZKA.

    :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D ale ja nie odmierzałam mąki. do masy po prostu dodawałam odrobinę mąki, żeby wszystko tak się nie kleiło i dało się z niej uformować ciacha. ODROBINKĘ :D [na oko to było jakieś do pół szklanki, ale jak będzie potrzeba trochę więcej to nic się nie stanie]

      Usuń
    2. O masz!

      Odrobinka - pomyślałam sobie - to będzie pewnie z jedna łyżka stołowa... a Ty mi z półszklanką wyjeżdżasz! :D

      Widzisz? Widzisz?
      Właśnie dlatego ja muszę mieć proporcje podane czarno na białym, a nie na oko! :D


      Senk ju Moose.
      Jak zrobię, to dam znać. Póki co zbieram się do umycia włosów... :D

      Usuń
    3. Pierwsza blacha mi sie fatalnie rozlala, ale druga z wieksza iloscia maki wyszla cudnie :) Sa rewelacyjne i pyszne, dziekuje za slodki wieczor, Moose! :*

      Usuń
    4. :D cieszę się, że wszystko wyszło i smakowało!

      Usuń
  2. Uwaga uwaga!
    Pierwsza partia w piekarniku! :)

    Okropnie słodkie, okropnie kokosowe, okropnie pyszne! No, to teraz w imię Ojca i Syna, niech się ładnie pieką :D

    OdpowiedzUsuń
  3. skąd taki boski obrusik? : D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kupiłam kiedyś na jarmarku dominikańskim w Gdańsku (:

      Usuń
  4. są przeeeepyszne!

    OdpowiedzUsuń