Posłużyłam się przepisem ze strony Moje Wypieki, na pewno na stałe zagości w mojej książce kucharskiej, tylko owoce sezonowo będą się zmieniać. Gorąco polecam wszystkim łasuchom!
składniki
6 białek
szklanka cukru kryształu
łyżeczka skrobi kukurydzianej
łyżeczka soku z cytryny
500ml śmietany kremówki
świeże owoce
Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukru, najlepiej po łyżeczce, ciągle ubijając. Na sam koniec dodajemy łyżeczkę skrobi oraz soku z cytryny i miksujemy chwilkę.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę białkową równomiernie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy ok 1,5 godziny, po czym studzimy w odchylonym piekarniku.
Ubijamy kremówkę bez cukru [można dodać śmietan fix] i wykładamy ją na wystudzoną bezę. Dekorujemy wszystko świeżymi owocami (:
Smacznego (:
Dzisiaj piekę, z borówką amerykańską u góry! Nie wiedziałam, że beza wymaga takiej ilości czasu w piekarniku...
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, piękne zdjęcia. Moja pierwsza Pavlova wyszła rewelacyjnie!:>
OdpowiedzUsuń