składniki
150g roztopionego masła
150g roztopionego masła
1 (niepełna) szklanka cukru kryształ
7 czubatych łyżek kakao
1 (niepełna) szklanka mąki
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 jajka
+ pianki marshmallows / sos czekoladowy / cukier puder do ozdoby
Roztopione oraz wystudzone masło mieszamy z pozostałymi składnikami do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy ją równomiernie do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy (opcjonalnie standardowej, niedużej blaszki). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, ok 20 minut.
Ciasto po upieczeniu powinno być "mokre" w środku, dlatego trzeba uważać, żeby nie piec go zbyt długo. Jest bardzo syte i smakowite. W Szwecji podaje się go bardzo często z lodami waniliowymi (:
Rozpoczynam swoją przygodę zarówno w fotografii jak i w kuchni. Twoje zdjęcia są dla mnie ogromną inspiracją, a teraz, kiedy odkryłam tego bloga (szybko...) również w kuchni mnie zainspirowałaś i postanowiłam spróbować właśnie czegoś pysznego i stosunkowo prostego, padło na Kladdkaka - masło sie studzi, reszta składników czeka - zobaczymy co z tego wyjdzie. 🙂
OdpowiedzUsuńBardzo miło mi to czytać!
UsuńKladdkaka jest jednym z najszybszych przepisów, akurat dla leniuszków! Koniecznie daj znać jak wyszło!
(wiem, że było to miliard lat temu, ale nie dostałam info, że przyszedł tu nowy komentarz!)