sobota, 1 listopada 2014

sernik dyniowy z polewą z białej czekolady.

Długo mnie tu nie było, co oznaczało, że z czystego lenistwa wałkowałam stare przepisy. I miałam ręce pełne roboty. Nadeszła jednak jesień, moje życie trochę się na nowo unormowało, a ja zaczynam znajdować czas na to, co poza fotografią zdecydowanie odpręża, czyli pieczenie (:
W okolicach Halloween zewsząd bombardujące nas dynie nie dały przejść obok siebie obojętnie. Choć uwielbiam kiedy mój narzeczony gotuje, nie pozwoliłam mu tak łatwo zrobić znowu krem z dyni :P  Tym razem spożytkowaliśmy ją na słodko.
Choć jest to mój pierwszy w życiu sernik, muszę przyznać, że wyszedł nieźle. Bazowałam na sernikowym przepisie  z Kwestii Smaku, jednak kilka rzeczy zrobiłam po swojemu, (przede wszystkim ciasteczkowy spód oraz świeża dynia zamiast puree) . Połączenie czekolady z delikatną goryczką żurawiny i kakaowym spodem naprawdę odpędza wszelkie jesienne depresje! Polecam (:




składniki na spód
350g ciasteczek Digestive (kakaowych bądź opcjonalnie czystych + kilka łyżeczek kakao)
150g masła

składniki na masę serową
0,5kg twarogu sernikowego, zmielonego
3/4 szklanki cukru do wypieków
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 jajka
świeża dynia
ok 60ml śmietanki kremówki 

składniki na polewę
150g białej czekolady
50g serku Philadelphia 
4 łyżki śmietanki kremówki
porządna garść suszonej/świeżej żurawiny





Świeżą dynię kroimy na drobne kawałki, gotujemy z odrobiną wody, przecedzamy i odstawiamy do wystudzenia.

Ciasteczka kruszymy drobniutko (ręcznie bądź w melakserze), mieszamy dokładnie z roztopionym masłem (+ kakao) do połączenia składników. Wykładamy masą dno i boki tortownicy, uklepujemy dokładnie i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30min.

W tym czasie w osobnej misce miksujemy ser, cukier, mąkę, cynamon oraz wanilię. Następnie dodajemy po jednym jajku, miksując za każdym razem do połączenia składników. Dodajemy dynię (tu wedle uznania oraz smaku), miksujemy na jednolitą masę. Następnie miksujemy wszystko ze śmietanką.
Masę wykładamy na schłodzony spód i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy początkowo ok 15min w 175 stopniach (bez termoobiegu), następnie zmniejszamy temperaturę do ok 120 stopni i pieczemy 80-90min (do ścięcia się masy). Po upieczeniu należy pamiętać, żeby nie wyjmować ciasta od razu z piekarnika, najlepiej żeby wystygło w środku.

Czekoladę łamiemy na kawałeczki i razem z serkiem, kremówką oraz żurawiną roztapiamy w kąpieli wodnej, nie zapominając o mieszaniu. Rozprowadzamy równomiernie po wystudzonym serniku.




Całe ciasto (bez przykrycia) wkładamy do lodówki na dobrych kilka godzin (najlepiej całą noc). To kolejne ciasto, które nie do końca jest dla leniuszków, ale na pewno warte cierpliwości (:

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Dobrze ze mieszkam juz daleko bo koczowala bym pod twoim domem co wypiek;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiej odmiany dyni Ty użyłaś? Każda się nada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najzwyklejszej w świecie, takiej której jesienią w sklepach pełno (:

      Usuń